Wanneer u een koopwoning bezit, zijn er na de scheiding diverse mogelijkheden die elk hun eigen financiële consequenties zullen hebben. Blijft één van u beiden na de scheiding in het huis wonen? Wordt de woning verkocht? Levert dit financiële winst op, of is er na verkoop sprake van een restschuld die moet worden verdeeld? Zijn er aanpassingen nodig aan de hypotheek? Tijdens de mediation wordt hier met u beiden goed naar gekeken en alle mogelijke voors en tegens besproken, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.
Soms lopen de gemoederen hoog op als het om de verdeling van een (dure) woning gaat. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen, worden alle bezittingen gelijk verdeeld (50-50). Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarden, dan is de akte van huwelijkse voorwaarden bepalend voor de verdeling van de bezittingen.
Bij het verdelen van de woning, zijn er verschillende opties:
- De woning wordt verkocht
In ongeveer een derde van alle echtscheidingen verhuizen beide partners, zowel bij huurwoningen als koopwoningen. - Eén van u beiden blijft in de woning
In het overgrote deel van de gevallen blijft één van beiden echter in de woning wonen. Wanneer het gaat om een huurwoning, heeft degene die in de woning blijft wonen recht op voortzetting van de huurovereenkomst, ook al heeft de ander het huurcontract destijds getekend.
Uitkopen ex-partner
Wanneer u graag in uw woning wilt blijven wonen, dient u zich te realiseren dat u genoeg middelen moet hebben om de hypotheek in uw eentje te dragen EN daarnaast de ander uit te kopen. Raadpleeg hiervoor uw bank of hypotheekadviseur. Wanneer het financieel niet mogelijk is, dan moet uw woning worden verkocht en de hypotheek worden afgelost. Ook vindt er een verdeling van de overwaarde of schulden plaats.
Let op: De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de woning dient u in uw volgende woning te investeren. Uw hypotheekadviseur kan u informeren over de zogenoemde ‘bijleenregeling’. Als u er overigens samen niet uitkomt wie in de woning blijft wonen, dan beslist de rechter hierover.
Aansprakelijkheid hypotheekschuld
Zodra u niet langer (mede-)eigenaar van uw woning bent, is het belangrijk om met uw ex-partner en de bank de afspraak te maken dat u ook niet langer aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld. U kunt de bank ook vragen schriftelijk toestemming te geven uw naam uit de hypotheekakte te halen. De hypothecaire registratie bij het Kadaster zal dan worden aangepast nadat de notaris een royementsakte heeft opgemaakt.
De mediators van The Lime Tree helpen u graag verder!