De Wet Verevening Pensioenrechten (Wet VPS) is op 1 mei 1995 in werking getreden en regelt de verdeling van het ouderdomspensioen bij echtscheidingen na 1 mei 1995.
Op basis van deze wet hebben beide ex-partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk en tot de scheiding is opgebouwd. Ieder krijgt het deel waar hij recht op heeft uitgekeerd door de pensioenuitvoerder zodra diegene 65 wordt. U moet de pensioenuitvoerder wel binnen twee jaar na uw scheiding op de hoogte stellen (middels een formulier) dat u wilt verevenen.
Uitsluiting van de wet
U kunt in de huwelijkse- of partnerschapvoorwaarden of in het echtscheidingsconvenant de toepassing van Wet Verevening Pensioenrechten uitsluiten. Wanneer u hiertoe besluit, kunt u samen andere afspraken maken over de pensioenaanspraken. Als u besluit het pensioen niet te verdelen, hoeft u dus ook de pensioenuitvoerder niet met een formulier op de hoogte te stellen.
Overlijden
Als uw ex-partner overlijdt, dan krijgt u het aan hem/haar toebedeelde deel van uw ouderdomspensioen terug. U ontvangt ook niet langer de helft van zijn/haar pensioen. Komt u zelf te overlijden, dan ontvangt uw ex-partner geen deel meer van uw ouderdomspensioen (maar ontvangt hij of zij weer het eigen, volledige pensioen).
Pensioen in eigen beheer
In geval er sprake is van een eigen bedrijf, dan kan het zijn dat pensioen in eigen beheer is. Om te kunnen ‘delen’ moet er natuurlijk wel voldoende geld beschikbaar zijn binnen het bedrijf.
Pensioenconversie
In plaats van het pensioen te verdelen, kunt u ook kiezen voor ‘omzetting’ (conversie). Het door u opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner. Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van de ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. Voor de ex-partner geldt hetzelfde. In geval van overlijden van uw ex-partner blijft u uw deel van zijn of haar pensioen ontvangen. Echter, u krijgt het deel van uw pensioen dat naar uw ex-partner ging, niet terug.
Tijdens alle andere te regelen zaken kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie van het pensioen. Gedurende de mediation krijgt u hierover desgewenst uitvoerige uitleg, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.